Na Šarišskom hrade bude veľká dobová svadba

06.09.2013 Prešov

Veľký Šariš 6. septembra (TASR) - Hradnú dobovú svadbu a rozprávkovú atmosféru pripravujú pre návštevníkov Šarišského hradu organizátori 8. ročníka Šarišských hradných hier, ktoré sa uskutočnia v nedeľu 8. septembra.
"Všetky dobové atrakcie, ktoré pripravujeme, sa budú točiť okolo hradnej svadby. Bude rozlúčka so slobodou, družbovské súťaže, samotný sobáš, únos nevesty, 'pierkoviny' a stavanie mája. Samozrejme, ľudia, ktorí majú radi sokoliarov, šermiarov a scénky v dobových kostýmoch, si prídu na svoje tak ako každý rok. Bude toho však oveľa viac a chystáme aj úplne nové atrakcie," uviedla riaditeľka Kultúrno-informačného centra vo Veľkom Šariši Katarína Pirohová.
Netradičnými a novými lákadlami budú podľa Pirohovej napríklad drevený kolotoč či stredoveký salón krásy. Lákadlom sú však každoročne aj šermiarske skupiny. Riaditeľka poznamenala, že ich bude šesť a na hradných hrách ich doteraz toľko nemali, takže program bude bohatý. Na lúke pod hradom bude veľké vojenské mestečko, cestou na hrad v lese sa budú šermiari hrať na vojenských zbojníkov i zbehov a prepadávať ľudí a chýbať nebudú ani na samotnom hradnom vrchu.
"Na lúke pod hradom bude predstavenie Rómeo, Júlia a vírus Túlavého divadla z Bratislavy. Na sv. omši pod hradom, ktorá otvorí celý program, bude hrať Barocková kapela," dodala Pirohová.
A keďže podľa organizátorky na hrad každoročne prichádza veľa mamičiek s kočíkmi, pripravili tento rok súťaž o najkrajšie vyzdobený "kráľovský kočiar", teda kočík s najmenšími návštevníkmi svadby.
Parkovanie je zabezpečené na lúke pod hradom a z Prešova do Veľkého Šariša bude posilnená mestská hromadná doprava.
 

Vyberte región